Turizmus / Látványosságok /Pilismarot-Heckenast-89.jpg

Heckenast Gusztáv könyvkiadó és nyomda tulajdonos (Landerer és Heckenast nyomda társtulajdonosa) 1851-52-ben sok földet és a mai községháza mellett 2 telket vásárolt. A Rákóczi u. 19. szám alatti telekre építette 1860 körül Feszl
Frigyes tervei alapján egy emeletes, oromzatos középrészű romantikus stílusú villáját.

A villa nem csak a vidám társasági élet színtere volt, hanem alkotóműhelynek számított, írók zenészek, üzletemberek gyakran felkeresték. Megfordult itt Jókai Mór, Vörösmarty Mihály, Bajza József, Volkmann Róbert zeneszerző, Rosegger Péter osztrák író, a kiegyezés előkészítésén dolgozó Deák Ferenc. A kúria jelenleg a Pilisi Parkerdő Zrt tulajdonában van,  nem látogatható.

református  temp.JPGA község említésre méltó műemléke a Református Dombon található, 1560-1590 között épített, 1685-86-ban átépített református templom. A Szent Lőrinc tiszteletére épített templomot egykor még a katolikusok építették, majd a török kiűzése után a reformátusok használták. 1788-ban véglegesen a reformátusok vásárolták meg, s 1810-1820 között klasszicista stílusban kibővítették (Feigler Ferenc építőmester). Homlokzat előtti hegyes sisakos órapárkányos tornya van, a torony kőkeretes kapuját pálos címer díszíti, felette az ablak könyöklőjén 1686-os évszám. Hajója síkmennyezetes, tornya 1921-ben épült újjá egy tűzvész után. Három harangja és hatregiszteres orgonája van. A templomot körülvevő temető érdekessége a gyülekezetben szolgált és elhunyt lelkészek egymás mellett álló síremlékeiből kialakított ún. „papsor”.

 Katolikus templom.jpgÉrdemes megnézni a szintén műemléki védettség alatt álló 200 éves, a közelmúltban felújított  Szent Lőrinc plébániatemplomot, amely a Köztársaság téren áll.

A templom 1787-1792 között középkori eredetű körtemplom (talán  a középkori Nagy-Marót falu plébániatemploma) helyére épült, 1810-ben átépítették. Homlokzati tornyos, nagyméretű épület, falpilléres homlokzattal, egyenes záródású szentéllyel. A templom melletti kőkeresztet a XIX. század végén állították.

IMGP8025.JPG

1800 körül készült a Köztársaság téren álló késő barokk Nepomuki Szent János-szobor. A festett műemlék szobor a szentet papi ornátusban, kezében kereszttel és pálmaággal ábrázolja. A szobor fölé íves fém esőtető készült.

dobozi.JPG

Érdekes legendája fűződik Pilismarótnak Dobozi Mihályoz, akinek tiszteletére a falu főterén 1924-ben Pongrácz D. Szigfrid szobrászművész által készített emlékművet állítottak.

A legenda szerint amikor a mohácsi vész után a győztes török hadak elözönlötték az országot, Dobozi Mihály magyar köznemes és harcos társai családjaikkal együtt a község területén szekértáborban sáncolták el magukat. A török túlerő szétverte a tábort. Dobozi lovára kapta feleségét és a maróti erődítményből menekült Basaharc felé. A ló azonban a kettős teher alatt összeroskadt. A hűséges feleség ekkor könyörögve kérte urát, hogy ölje meg őt, nehogy a törökök kezére kerüljön. Dobozi tőrével leszúrta nejét, maga pedig szembeszállt üldözőivel és hősi harc után elesett. A történészek szerint a Nyergesújfalutól délre fekvő Pusztamarót volt a véres események színtere. A szobor talapzatán elhelyezett emléktáblák az I. és II. világháborúban elesett pilismarótiaknak állítanak emléket.

DSCF1192.JPGDr. Lengyel Árpád emléktáblája Weisz Árpád Pilismaróton született 1886. március 19-én. A család 1901-ben Lengyel-re változtatta nevét.  Lengyel Árpád Budapesten elvégezte az orvosi egyetemet, általános orvosi diplomát, majd később fül, orr, gégész szakorvosi képesítést is szerzett.

1911-ben szolgálatot vállalt az angol Cunard Line hajózási vállalatnál, és a Carpathia személyszállító hajó egyik mentőorvosa lett. A gőzös 1912 áprilisában New Yorkból Fiume-be tartva a Titanic luxushajó katasztrófájának idején a közelben tartózkodott, és a segélykérő üzenetet véve a bajbajutottak segítségére sietett.

A Carpathia fedélzetére 705 utast és tengerészt vett fel. A hajó magyar származású orvosa, Dr. Lengyel Árpád irányította a túlélők ellátását. Rengeteg sebesült szorult azonnali orvosi segítségre, akiket Lengyel doktor, valamint egy angol, és egy olasz orvos, de a személyzet többi tagja is, éjt nappallá téve ápolt. A Carpathia visszafordult, és a New York-i kikötőbe szállította a menekülteket Dr. Lengyel Árpád hősies helytállásáért számos elismerést kapott. 2008. augusztus 16-án a Pilismaróti Orvosi Rendelő falán emléktáblát avattak tiszteletére. Életéről bővebben olvashat a Pilismaróti Hírek 2008. augusztusi számában.

egenda szerint amikor a mohácsi vész után a győztes török hadak elözönlötték az országot, Dobozi Mihály magyar köznemes és harcos társai családjaikkal együtt a község területén szekértáborban sáncolták el magukat. A török túlerő szétverte a tábort. Dobozi lovára kapta feleségét és a maróti erődítményből menekült Basaharc felé. A ló azonban a kettős teher alatt összeroskadt. A hűséges feleség ekkor könyörögve kérte urát, hogy ölje meg őt, nehogy a törökök kezére kerüljön. Dobozi tőrével leszúrta nejét, maga pedig szembeszállt üldözőivel és hősi harc után elesett. A történészek szerint a Nyergesújfalutól délre fekvő Pusztamarót volt a véres események színtere.


Szélessáv-kereső

Weboldal fejlesztője és üzemeltetője a Szélessáv Közhasznú Alapítvány / www.szelessavalapitvany.hu